Författad av: Tea

Hej!

Idag ska vi visa hur man gör rågbaguetter.

Det man behöver till dessa är:

750 g vatten

40 g jäst

1200 g vetemjöl special

225 g fint rågmjöl

25 g rapsolja

30 g salt

När man gör baguetter så ska man börja med att mäta upp mängden vatten som ska bara vara lite kallare än fingervarmt och ha i det i en bunke och sen lägger man ner jästen i vattnet och blandar runt lite med en visp för hand så att jästen löser upp sig i vattnet.

Nu när jästen har löst upp sig i vattnet så blandar man allt förutom saltet med jästen i 10 minuter på låg hastighet i en blandare och en krok på. Efter 10 minuter så häller man i saltet och fortsätter i 3 minuter till fast nu på en lite snabbare hastighet.

Lägg upp degen på en plåt med bakplåtspapper och lägg en handduk över och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 50 minuter. Dela upp degen i 350 grams bitar efter det har gått 50 minuter och låt dom vila i 5–10 minuter.

Det man gör sen är att forma dom rätt och det gör man tar en avlång degbit och tar två kortsidor och viker in mot mitten och sen trycker man lite i mitten av degen och viker in mot mitten, trycker lite igen och viker över och gör det flera gånger tills den har blivit avlång och rund och låter den vila. Upprepa samma sak med dom andra degbitarna. Det blir cirka 6 stycken av det här receptet.

Ta den första biten du formade och rulla ut den med händerna så att den blir lång och avlång och fokusera mot kanterna så att den blir spetsig och upprepa samma sak med resten av degbitarna. Om man har en rännplåt så ska man spreja den med fett och lägga på degbitarna på den men om man inte har det så lägger man degbitarna på en plåt med bakplåtspapper cirka 2 stycken på varje plåt och låter dom jäsa under en duk i rumstemperatur tills dom har fördubblats i storlek. Sikta lite mjöl på degbitarna och  snitta med en kniv ojämnt tal med snitt så att degen ”öppnar upp sig” lite och sätt in i ugnen i 250 grader och efter 5 minuter så sänker man värmen till 200 grader och baka dom i 10-15 minuter till och sen är dom klara.