Författad av: Tea

Hej!

Idag ska vi berätta om hur man gör karlsbaderkringlor.

 

Karlsbaderkringlor är väldigt feta. För länge sen när man började att göra karlsbaderkringlor så gjorde man det på rest deg av mördeg och smördeg som man knådade ihop och bakade. Efter dom har bakats så penslar man också på smör på dom och då blir dom feta på grund av det med.

När du ska göra karlsbaderkringlor så är receptet ganska likt som när man ska göra bullar. Det du behöver för att göra dom är:

250 gram vatten, ljummet vatten (2,5 dl)

250 gram mjölk (2,5 dl)

80 gram jäst

1750 gram vetemjöl special

200 gram ägg (4 stycken)

350 gram gul eller ljussirap (2,5 dl)

400 gram smör

20 gram bakpulver (4 tsk)

15 gram salt (2 tsk)

Börja med att lösa upp jästen i mjölk och vatten. Tillsätt alla andra ingredienser med saltet också den här gången och blanda ihop i en blandare helst i 10 minuter. Platta ut degen och plasta in. Stoppa sen i degen i kylen i cirka 20 till 30 minuter.

Medans degen är i kylen så är det dags för att göra vanilj fyllningen som ska vara inuti degen. För att göra den behöver man:

350 gram smör

150 gram strösocker (1,75 dl)

150 gram florsocker (2,5 dl)

50 gram vaniljsocker (1 dl)

Blanda allt på medelhastighet i 1 minut. Höj hastigheten till högsta och blanda i 3 minuter till. Efter det så är fyllningen klar.

När degen har varit inne i kylen tillräckligt länge så tar du ut den. Mjöla bordet och kavla ut degen till en stor rektangel till cirka 5 mm tjocklek. Ta vanilj fyllningen och lägg på över hela degen jämnt fördelat. Vik degen i tre slag och det gör man genom att man tar upp en del av degen och viker mot mitten och jämnar till och ta sen andra sidan och vik över till kanten på andra sidan. Då har det blivit tre olika lager på varandra. Kavla degen ännu mer så att den blir cirka
1 cm tjock och dela av degen från kortsidan till remsor. Forma remsorna till kringlor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på en handduk över kringlorna och låt jäsa till dubbel storlek.

Sätt in dom i ugnen på 190 grader i cirka 8 minuter och pensla med smör och doppa i strösocker efter dom är färdigbakade och svalnat. Nu är kringlorna klara.