Prinsesstårta

Författad av: Tea

Hej!

I det här inlägget så ska vi visa hur man gör en klassisk prinsesstårta från förr som inte innehåller sylt.

Det man behöver till bottnarna i prinsesstårtan är:

200 gram ägg (4 stycken)

100 gram strösocker (1, 1/4 dl)

100 gram vetemjöl (1,5 dl)

5 gram vaniljsocker (1 tsk)

2,5 gram bakpulver (0,5 tsk)

Börja med att vispa ägg och strösockret i en bunke så att det blir vitt och fluffigt i ungefär 10–15 minuter det är lättast att använda en blandare då om man har det. När det har vispats klart eller under tiden det vispar (beroende på om man använder en blandare eller inte) så blandar man mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke. Sikta ner det med äggsmeten och vänd i det försiktigt så att luften fortfarande håller sig kvar i smeten.

Fyll smeten i en rund form med bakplåtspapper i botten och baka i ugnen i 180 grader i cirka 15–20 minuter. Ta ut ur ugnen och låt den svalna.

Under tiden den svalnar så kan man göra vaniljkrämen och till den så behövs det:

500 gram mjölk

50 gram socker

½ vaniljstång

120 gram äggula (5 stycken)

75 gram socker

40 gram maizena

25 g smör

Skrapa ur vaniljstång och lägg det i en kastrull och även stången också.

Blanda äggula, socker och maizena i en bunke för hand.

Koka upp socker, mjölk och den urskrapade vaniljstången i kastrullen.

När det har kokat vilket tar ganska lång tid så häller man över det till äggblandningen och blanda ihop det noga och häll tillbaka i kastrullen.

Värm upp allt igen på medeltemperatur och rör om hela tiden tills smeten har tjocknat till en tjock kräm och ta då bort kastrullen ifrån plattan och lägg i smöret. Sila krämen till en annan bunke och plasta in eller om man har så häller man upp vaniljkrämen i en spritspåse och låter krämen svalna.

Om man har bottnarna färdiga nu och vaniljkrämen så har man kommit till steget att montera tårtan och det som behövs göra nu. Till monteringen så behöver man:

500 gram vispad grädde

Kavlad grön marsipan

Vispa upp grädde på låg hastighet så blir den luftigare och godare till det har bildats lite streck i grädden så är den klar och ställ in i kylen.

Kavla ut marsipan till 2,5–3 mm stor tjocklek och kolla att det täcker över hela tårtan.

Nu är alla saker till en prinsesstårta klara och nu ska de sättas ihop.

Dela upp tårtbotten till tre lika tjocka delar med en ”såg” eller en kniv.

Spritsa eller lägg på ett tjockt lager med vaniljkräm på den första botten och bred ut till ett jämnt lager.

Lägg på den andra botten och styck på ett tjockt lager med grädde över hela botten. Efter det så lägger man på den sista botten och stryker på ett tunt lager med grädde över hela tårtan så att det täcker på sidan av tårtan också.

Lägg på den utkavlade marsipanen över tårtan och forma med händerna runt om tårtan så att det inte blir några veck i marsipanen och skär bort överflödig marsipan runt om tårtan.

Om man vill kan man dekorera med choklad på tårtan, flocksockra och lägga på en marsipanblomma och blad eller så gör man inte det. När man är klar med det så lägger man tårtan på en tårtbricka/tårtfat och sen är den klar.

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

1 kommentar

  1. Gud vad bra jag ska se till att göra en god tårta tack vare dig Tea

Kommentera